Drentse boer heeft primeur met biogasleiding

Koeien

04-03-2015 17:30 | Door: Erik Verheggen

De nieuwe biogastransportleiding van agrarisch ondernemer Kloosterman uit Nieuweroord naar de verwerkingslocatie van Attero in Wijster is in gebruikt genomen.

Biogasproducent Kloosterman levert per uur 800 kubieke meter biogas aan de Groen Gas Hub. In totaal injecteert de Hub 4 miljoen kubieke meter groen gas aan het net. De opwerkingsinstallatie van Attero levert naast groen gas ook zuiver CO2, dat het bedrijf afzet in de tuinbouw en industrie.

 

Primeur

 

Volgens Attero is de biogasverzamelleiding een primeur in Nederland. Het biogas wordt centraal opgewerkt in de nieuw gebouwde Groen Gas Hub Wijster. De installatie produceert duurzaam gas van aardgaskwaliteit. Attero injecteert dit groen gas daarna in het aardgasnet.

De 13 kilometer lange gasleiding tussen Nieuweroord en Wijster is aangelegd door Fudura, onderdeel van netbeheerder Enexis. Fudura heeft het traject zo gekozen dat ook aangrenzende biogas producerende boeren bedrijven kunnen aansluiten op de leiding.

Bron: Attero | foto: bert knottenbeld, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie