Hoe pissende studenten groene stroom opwekken

Urinoirs

05-03-2015 12:49 | Door: Thijs ten Brinck

Op de University of West England is een prototype wc geïnstalleerd, die elektriciteit opwekt uit urine. In productie zou de technologie £ 600 per installatie kosten.

Een biologische brandstofcel zet bestanddelen uit urine om in elektriciteit. De microben in de installatie leven van de urine en genereren met hun stofwisseling stroom. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam test de technologie voor ontwikkelingsgebieden.

"Dit project kan een enorme impact hebben in vluchtelingenkampen," zegt Professor Ioannis Ieropoulos, directeur van het Bristol BioEnergy Centre, in The Guardian. "De technologie is zo groen als maar mogelijk is en maakt gebruik van een reststroom die overal ruim voor handen is."

De testinstallatie staat direct naast de studentenbar op de universiteit en zal de komende tijd uitvoerig getest worden. Op termijn verwacht Ieropoulos dat de installatie voor ongeveer £ 600 een vluchtelingenkamp van elektriciteit kan voorzien. Vooral verlichting is in de kampen belangrijk voor de veiligheid.

Bekijk een video over het project.

http://youtu.be/A3dyegoKX_U

Bron: The Guardian | Foto: Sean, via Flickr Creative Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie