Grootste biomassacentrale UK bespaart 250.000 ton CO2

Houtafval

05-03-2015 12:30 | Door: Jerom van Gemert

 

De grootste biomassacentrale in het Groot-Brittannië is geopend. De centrale bespaart 250.000 ton CO2 per jaar.   

De gecombineerde warmtekrachtcentrale staat in de stad Fife en levert voor Schotland een forse bijdrage aan de duurzame energiedoelstellingen voor 2020. Het enorme complex is gebouwd door energiemaatschappij RWE. Het vervangt de oude energiecentrale op steenkool en gas uit de jaren 50. De bouw van de Markinch biomassacentrale heeft vijf jaar geduurd.

De installatie wordt voor 90 procent aangedreven door houtafval, en voor 10 procent door hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De Schotse overheid en Staatsbosbeheer leveren 750.000 ton hout voor de komende tien jaar.

 

Energievoorziening

 

De Markinch-centrale staat op het terrein van papier- en kartonfabrikant Tullis Russel. Het bedrijf draait volledig op de stoom en elektriciteit die de installatie levert. Daarnaast profiteren nog eens 45.000 huishoudens van hernieuwbare elektriciteit uit biomassa.

Het concern verminderde de CO2-uitstoot met 72 procent. Daarnaast zijn door de komst van de centrale 500 banen veiliggesteld. Het is een van de weinige papierfabrieken ter werel die zijn energiebehoefte volledig uit biomassa haalt. In de VS wordt de papierfabriek Procter and Gamble ook volledig aangedreven door een biomassacentrale.

Bronnen: RWE, Click Green | Foto: Oregon Department of Forestry via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie