Vandebron maakt overvol dak met zonnepanelen nog aantrekkelijker

Zonnepanelen, duurzaam wonen

06-03-2015 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Vandebron opent een nieuwe online marktplaats. Hier kunnen particulieren de overproductie van hun zonnepanelen tegen een goede prijs direct verkopen aan andere huishoudens.

Via het Zonnecollectief brengt Vandebron de overproductie van zonne-energie-installaties op daken van Nederlandse huishoudens gebundeld naar de markt. Deelnemers krijgen een vaste terugleververgoeding van 10,5 eurocent per kilowattuur.

“Er zijn genoeg mensen die investeren in schone energie. Daarvoor willen we een betere prijs faciliteren door simpelweg vraag en aanbod bij elkaar te brengen", zegt Remco Wilcke, mede-oprichter van Vandebron. “We willen de game changer zijn die de markt nodig heeft.”

 

Vandebron

 

Vandebron koppelt sinds de oprichting in maart 2014 individuele producenten van hernieuwbare energie direct aan afnemers van groene stroom. Waar voorheen nog enige schaalgrootte vereist was, zijn vanaf vandaag ook de allerkleinste producenten welkom op de marktplaats van Vandebron.

Volgens Wilcke produceren de meeste huishoudens maar iets te veel. En zelden genoeg voor een ander huishouden. “Door alle daken te bundelen, kunnen we andere huishoudens wel aansluiten.”

 

Salderen

 

Als gevolg van de Nederlandse salderingsregeling plaatsen de meeste huishoudens precies genoeg zonnepanelen om het eigen verbruik te dekken. Tot dat niveau mogen particulieren de stroomprijs, inclusief energiebelasting en BTW, verrekenen met aan het net teruggeleverde stroom.

Leveren huishoudens meer terug dan ze per jaar aan kilowatturen verbruiken, krijgen ze daar slechts een geringe vergoeding voor. De 10,5 cent per kilowattuur van Vandebron is aanzienlijk meer. Volgens Vandebron wordt het aantrekkelijker om meer te produceren dan een huishouden zelf .

Bron: Vandebron | Foto: Wij krijgen kippen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie