Hoe een start-up windturbines in de diepe zee plaatst

06-03-2015 12:34 | Door: Laura Fransen

De Schotse start-up Pilot Offshore Renewables ligt op schema om het eerste drijvende windpark van 50 megawatt te bouwen. Al in 2017 kan er stroom uit het innovatieve park komen.

Pilot Offshore Renewables werkt sinds 2012 aan het plan. De start-up dient het voorstel nu in bij de Britse overheid. “Met toestemming kunnen we het drijvende windpark al binnen een jaar en vier maanden operationeel hebben”, zegt Allan McAskill, directeur van de start-up op de site RecharcheNews. Het 50 megawatt grote windpark zal 15 kilometer uit de Schotse oostkust geïnstalleerd worden. De zee is hier 45 tot 143 meter diep.

Windfloat

Het drijvende offshore windpark maakt gebruik van het Windfloat-concept van het Amerikaanse bedrijf Principle Power. Een 2 megawatt-prototype van deze drijvende windturbine is al enkele jaren getest voor de kust van Portugal.

Pilot Offshore Renewables verwacht zes tot acht turbines te installeren. De start-up denkt kosten en materiaal te besparen door windmolens met een groter geïnstalleerd vermogen te gebruiken. De drijvende fundering van de Windfloat kan met een grotere turbine relatief compacter uitgevoerd worden.

Drijvende windmolens

Aan de kust is de wind krachtiger dan op land. Op volle zee is de wind vaak harder dan dicht aan de kust. Een windturbine die niet alleen honderd meter boven het wateroppervlak uittorent, maar ook nog eens net zover het water in steekt is echter duur om te bouwen en te plaatsen.

Een drijvende windturbine vereist slechts een aantal stevige kabels die de machine aan de zeebodem verankeren. Bovendien is een drijvende windturbine kant en klaar naar de definitieve locatie te slepen. Ook voor onderhoud en reparaties kan de turbine als één geheel tijdelijk terug naar een haven. Dat maakt het beheer van de parken voordeliger dan onderhoud op volle zee.

Bekijk een filmpje van het Windfloat concept:

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RechargeNews | Foto: jacinta lluch valero, via Flickr Creative Commons (Cropped/mirrored by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie