Nissans gaan stroom terugleveren aan het Europese net

Nissan

06-03-2015 15:00 | Door: Thijs ten Brinck

De Japanse autobouwer Nissan werkt met het Spaanse energiebedrijf Endesa samen aan grootschalige toepassing van vehicle-to-grid stroomuitwisseling met elektrische auto’s.

De Leaf’s en andere elektrische modellen van Nissan kunnen binnenkort niet alleen stroom afnemen bij laadpalen, maar ook weer terugleveren aan het elektriciteitsnet. Nissan werkt voor de introductie van een vehicle-to-grid, V2G, systeem samen met het Spaanse Endesa, onderdeel van de Italiaanse Enel Group.

“We zijn er van overtuigd dat deze innovatie een significante ontwikkeling voor onze klanten inluidt”, zegt Paul Willcox, directeur van Nissan Europe. “Elke elektrische Nissan kan straks helpen het elektriciteitsnet slimmer en stabieler te maken.” Met de V2G-optie kunnen Nissan’s klanten geld verdienen met hun accupakket. Zo dalen de totale kosten van het eigendom van een elektrische auto.

Voor de langere termijn ziet Nissan een centrale rol voor elektrische auto’s in de elektriciteitsinfrastructuur. Naast het terugleversysteem onderzoeken Nissan en Endesa ook mogelijkheden om afgeschreven accupakketten een tweede leven te geven als stationaire energieopslag.

Bron: Nissan | Foto: mariordo59, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie