Deeltjesversneller maakt zonnepanelen 60 procent goedkoper

Accelerator

09-03-2015 08:26 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Rayton Solar heeft een proces ontwikkeld waarmee zonnepanelen 50 tot 100 keer dunner te maken zijn. Ze leveren ook een kwart meer stroom.

Rayton Solar gebruikt in zijn concept een deeltjesversneller, die als een soort laser silicium staven beschiet. Met de laser pelt Rayton Solar een dun laagje silicium af van het basismateriaal.

De siliciumstaven, zijn in de zonnepanelenindustrie gangbaar. Andere zonnepanelenbouwers verwerken ze echter met een diamantzaag. Voor een conventionele zonnecel 300 tot 400 micrometer dik silicium nodig.

De cellen van Rayton zijn slechts 4 micrometer dik. Er treden bovendien geen verliezen op tijdens het maakproces. Dat maakt het mogelijk de zonnepanelen twee derde goedkoper te maken. Door de geringe dikte zijn de Rayton zonnecellen ook flexibel, en daarmee goed te verwerken op allerlei gekromde of bewegende oppervlakken.

De dunne zonnecellen zetten 24 procent van het invallende zonlicht om in hernieuwbare elektriciteit. Dat is een kwart meer dan het industriegemiddelde.

Bekijk een filmpje over het productieproces van Rayton.

http://youtu.be/P3b-i2T-9Mc

Bron: Clean Technica | Foto: µµ, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie