Zeister school haalt stroom voor wifi uit planten

Router

09-03-2015 11:57 | Door: Jerom van Gemert

In Zeist komt binnenkort de groenste internetverbinding ter wereld. Het Christelijk College Zeist krijgt een installatie van het Wageningse Plant-e. De installatie haalt elektriciteit uit levende planten.

100 Vierkante meter aan plantenbakken op het dak moet de elektriciteit gaan leveren. De installatie kost  € 60.000. Eerder werd de techniek al gebruikt voor led-verlichting langs de A12.

Plant-e is in 2007 ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Wageningen. Planten voeren suikers af naar hun wortels. Daar zetten bacteriën die de suikers omzetten in energie. Hierbij komen elektronen vrij. Door elektrodes te plaatsen bij de wortels van planten worden de elektronen opgevangen. Volgens de wetenschappers hebben de planten geen last van de elektrodes.

 

Zonnepanelen

 

Marjolein Helder van Plant-e denkt dat de techniek over enige tijd kan concurreren met zonnepanelen: “Een theoretische opbrengst van 28 kilowatt per vierkante meter per jaar moet mogelijk zijn. Daarmee is het al vergelijkbaar met panelen,” vertelt ze aan Cobouw.

De techniek is nog niet zo efficiënt als zonnepanelen maar wel een stuk duurzamer. De makers hopen dat wanneer de techniek vaker wordt toegepast, het goedkoper wordt. Bedrijven zouden in de toekomt met groene daken zichzelf van elektriciteit kunnen voorzien.

Bronnen: Cobouw, Plant-e | Foto: nrkbeta via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie