Hoe General Electric schalie-olie ietsje duurzamer maakt

Fakkel

09-03-2015 14:08 | Door: Thijs ten Brinck

Bij winlocaties voor ruwe olie komt vaak ook onbruikbaar aardgas vrij. General Electric heeft machines ontwikkeld waarmee dit gas is in te zetten als transportbrandstof.

De technologie, ontwikkeld voor Amerika’s grote schalie-industrie, maakt het mogelijk om kleinschalig compressed natural gas, CNG, te produceren. De installaties maken aardgas, een bijproduct van de oliewinning, geschikt als brandstof voor vrachtwagens.

De technologie voorkomt verspilling van aardgas en de geproduceerde CNG is per kilometer goedkoper dan de diesel waar de trucks normaal op rijden. De kostenbesparing loopt in sommige gevallen op tot 50 procent.

 

Affakkelen

 

Volgens GE fakkelt de olie-industrie jaarlijks 140 miljard kubieke meter gas af, dat is 5 procent van de globale jaarproductie aan aardgas. Oliebedrijven verbranden het gas omdat er op de afgelegen productielocaties geen infrastructuur is om aardgas te transporteren.

Methaan is een zeer sterk broeikasgas, daarom is het beter het gas te verbanden tot CO2 en water. Niettemin is het affakkelen van ongewenst aardgas goed voor een directe CO2-uitstoot 360 miljoen ton per jaar. Met GE’s CNG-in-a-box-installaties is deze waardevolle grondstof zinvoller in te zetten.

Bekijk een filmpje over de installaties van General Electric.

http://youtu.be/8S921ji6NmI

Bron: Cleantechnica, GE | Foto: Ken Doerr, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie