Whisky-afval als brandstof voor de auto

Wisky

09-03-2015 16:02 | Door: Jerom van Gemert

Het Schotse Celtic Renewables is het eerste bedrijf dat bio-butanol maakt uit reststromen van de whisky-industrie. Na de succesvolle proef moet snel een productielocatie volgen.

Onlangs presenteerde Celtic Renewables het eerste sample van de biobrandstof. Oprichter van het bedrijf Martin Tangey zegt: “Dit eerste sample kan een nieuw tijdperk inluiden voor de biobrandstof-industrie, en is het begin van een nieuwe Britse industrie ter waarde van £ 100 mln per jaar,” op website van Celtic Renewables.

Bio-butanol is een biobrandstof die zonder enige bewerking als brandstof gebruikt kan worden. Voor de productie wordt het ABE-fermentatie proces gebruikt.

 

‘Draff’ en ‘ale’

 

Meer dan 90 procent van het materiaal dat een whiskeydistilleerderij verlaat is geen whisky. Het bestaat vooral uit resten afgewerkte graankorrels, ‘draff’, en bodemresidu uit de destillatieketels, ‘pot ale’. Per jaar produceert de Schotse whisky industrie 2 miljard ‘pot ale’ en 750,000 ton ‘draff’. Deze stromen zijn nu grondstof voor de brandstof.

Celtic sloot eerder al samenwerkingsverbanden met Bio Base Europe Pilot (BBEPP) en met whisky producent Tullibardine.

Bronnen: Celtic Renewables, Daily Record | Foto: jpitha via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie