Verjaagt Schiphol de ganzen met 2 megawatt zonnepanelen?

Schiphol

11-03-2015 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Luchthaven Schiphol wil in 2020 een vijfde van zijn energieverbruik opwekken op eigen terrein. Een zonneweide met 2.000 kilowatt aan zonnepanelen moet daaraan bijdragen.

In het jaarverslag kondigt Schiphol aan dit jaar de mogelijkheden te onderzoeken voor een groot zonnepark op het eigen terrein. Het vlakke landingsgebied heeft nauwelijks schaduw en biedt veel ruimte voor het opwekken van zonne-energie.

In 2012 is op het noordwestelijk gelegen gedeelte van het vliegveld al een zonnepark van 3.000 vierkante meter aangelegd. Dit kleinere veld had als doel te onderzoeken of piloten tijdens het opstijgen en landen hinder ondervinden van de weerspiegeling van de panelen. Dat bleek niet het geval. Schiphol onderzoekt nu nog of de installatie van zonnepanelen extra risico’s oplevert als een vliegtuig onverhoopt van de baan vliegt.

 

Ganzen

 

Eerder dit jaar riep de Partij voor de Dieren al op grootschalig in zonnepanelen te investeren rond de luchthaven Schiphol. De politieke partij meent dat de zonnepanelen de veiligheid van het vliegverkeer juist kunnen vergroten. De luchthaven moest in 2013 15.000 ganzen doden om te voorkomen dat deze in vliegtuigmotoren verstrikt raken.

De zonnepanelen zouden een oplossing bieden voor het ganzenprobleem rond de landingsbanen. Als er in een straal van 6 kilometer rond Schiphol geen landbouw meer plaatsvindt, is er voor de ganzen niets meer te halen. Met het opwekken van hernieuwbare energie behoudt de landbouwgrond zijn waarde, zonder dat er ganzen geruimd moeten worden om de veiligheid te garanderen.

Bron: Schiphol | Foto: Maurice, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie