Hoe de mijnbouw de energievoorziening verduurzaamt

Mijnbouw

11-03-2015 11:45 | Door: Jerom van Gemert

De mijnbouw kan veel voordeel halen uit een eigen elektriciteitsnet met energieopslagfaciliteiten. Een aantal bedrijven investeert in installaties voor de opwekking van duurzame energie en energieopslagfaciliteiten.

Mijnen liggen vaak geïsoleerd in onderontwikkelde gebieden en hebben geen toegang tot het elektriciteitsnet. Daarom maken veel mijnen maken nog gebruik van dieselgeneratoren. Behalve vervuilend, zijn de kosten door brandstofprijzen en onderhoud.

Glencore

In het noorden van Canada gaat het mijnbouwbedrijf Glencore zijn eigen hernieuwbare energie opwekken uit wind en opslaan. Het energie-overschot wordt omgezet in waterstof. De nieuwe faciliteit bespaart ze 50 procent op de dieselconsumptie.

Door de ijzige omstandigheden kan het bedrijf geen accu's gebruiken. Daarom kiest Glencore voor het omzetten naar waterstof. Het voordeel is dat waterstof ook als brandstof voor voertuigen kan dienen. In de toekomst wil het concern mogelijk nog vier windturbines met energieopslagfaciliteiten bijplaatsen.

Rio Tinto Alcan

Het Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto Alcan maakt gebruik van een zonnestroomsysteem bij een bauxietmijn. De Australische mijn bespaart 20 procent diesel met een 1,7 megawatt zonnecentrale van 18.000 dunne filmzonnepanelen.

ARENA (Australian Renewable Energy Agency) investeerde $8.7 mln in het project dat in totaal $18.1 mln kost.  In 2017 wordt de zonnecentrale uitgebreid tot een geïnstalleerd vermogen van 6,7 megawatt met extra opslagcapaciteit. Die investering voorziet de mijn voor 100 procent van hernieuwbare elektriciteit.

Sandfire Resources

In Australië  installeerde het bedrijf Sandfire Resources 34.000 zonnepanelen en een groot energieopslagsysteem bij een kopermijn. Ze verwachten dat de CO2-uitstoot met 12 kiloton per jaar naar beneden gaat.

Ook zijn er andere duurzame toepassingen voor oude mijnen. Het Natural Resources Research Institute van de Universiteit van Minnesota denkt dat oude mijnen voldoende ruimte bieden voor waterkrachtcentrales. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat oude mijnschachten goed gebruikt kunnen worden voor energieopslag met perslucht.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Greentechmedia, ARENA | Foto: Rene Schwietzke via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie