Start-up bouwt drijvend windpark voor kust Japan

Windmolenpark

11-03-2015 17:30 | Door: Jerom van Gemert

Het Franse start-up bedrijf Ideol, gespecialiseerd in drijvende constructies, gaat samenwerken met het Japanse bedrijf Hitachi Zosen. Samen gaan beide bedrijven een drijvend windmolenpark bouwen.

Het windmolenpark komt voor de kust van Japan te staan. Ideol brengt de gepatenteerde damping pool-techniek in voor de bouw van het park. De fundering van de windmolen bestaat uit een vierkante, open constructie die nog het meeste lijkt op een zwembad. De watermassa in het bad neutraliseert de golven die tegen de fundering slaan. De kosten voor het materiaal en de constructie van het platform is de helft lager. De drijvende fundering is volgens Ideol niet alleen geschikt voor diepere wateren, maar ook voor windparken op de Noordzee.

Erkenning

Het bedrijf claimt bovendien dat de stroomproductie van de windturbines hoger is. Dit maakt de techniek economisch aantrekkelijk. De CEO van Ideol, Paul de la Guérivière, zegt in het persbericht: “Wij zijn erg blij dat een ervaren speler op het gebied van drijvende windparken onze techniek erkent als de beste manier voor kostenbesparingen bij de bouw van drijvende windparken.”

Het Japanse ministerie van Economische Zaken wil die tegen 2020 de stroomkosten van hun windmolenparken drastisch omlaag hebben gebracht.

Schotland

Het Schotse start-up Pilot Offshore Renewables werkt ook aan een drijvend windpark van 50 megawatt. Deze moet in 2017 stroom gaan leveren. Voor dit project wordt het Windfloat-concept van Het Amerikaanse bedrijf Principle Power gebruikt.

Bronnen: Ideol | Foto: Day Donaldson via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie