IEA: CO2-uitstoot energiesector gestabiliseerd

Zonnepanelen, zonnestroom

13-03-2015 15:18 | Door: Willemien Groot

De wereldwijde emissies door de energiesector zijn in 2014 gestabiliseerd. Het is voor het eerst in 40 jaar tijd dat de CO2-uitstoot niet verder toeneemt, terwijl de economie wel groeit.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). “Dit geeft mij de hoop dat de mensheid kan samenwerken in de strijd tegen klimaatverandering, onze grootste bedreiging”, zegt hoofdeconoom Fatih Birol van de IEA. Birol wordt genoemd als mogelijke opvolger van de huidige directeur Maria van der Hoeven.

De wereldwijde CO2-uitstoot door de energiesector bedroeg 32,3 miljard ton in 2014. Dat is evenveel als het jaar ervoor. De data van de IEA suggereren dat de maatregelen tegen klimaatverandering meer invloed hebben dan eerder aangenomen.

 

Veranderende consumptie

 

De IEA wijt de stabilisering aan de veranderende energieconsumptie in China en de OESO-landen. China haalde in 2014 meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en verbruikte minder steenkool. In de OESO-landen hebben stimuleringsmaatregelen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie het gewenste effect, oordeelt het Agentschap.  De OESO is volgens de IEA op weg om economische groei los te koppelen van de toename van de CO2-uitstoot.

In de veertig jaar dat de IEA deze data verzamelt, is het slechts drie keer eerder voorgekomen dat emissies stabiliseerden of afnamen ten opzichte van het jaar ervoor. In alle gevallen was dit terug te voeren op economische achteruitgang: begin jaren 80, 1992 en in 2009. In 2014 groeide de economie wereldwijd met 4 procent.

Bron: IEA | Foto: Mike Linksvayer, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie