Nederlands akkoord over bijstook biomassa

Biomassa boom

13-03-2015 09:10 | Door: Willemien Groot

Energiecentrales en milieu-organisaties hebben een akkoord bereikt over de bijstook van biomassa in steenkoolcentrales.

Daarmee komt een einde aan onderhandelingen tussen de partijen die bijna twee jaar hebben geduurd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken verwacht dat het aandeel hernieuwbare energie in Nederland hierdoor stijgt van 4,5 naar 5,7 procent.

Bijstook van biomassa nam sinds vorig jaar af, omdat de subsidie is vervallen. Toch is biomassa een belangrijk onderdeel in het Energieakkoord. De energiebedrijven en milieu-organisaties verschilden echter van mening over de herkomst van de biomassa.

 

FSC-hout

 

De partijen konden zich uiteindelijk vinden in het gebruik van houtresten en houtafval, afkomstig uit bos waarvan de productie op peil blijft. In de meeste gevallen komt het hout uit duurzaam beheerde bossen FSC-bossen. Volgens Ed Nijpels, die de uitvoering van het Energieakkoord bewaakt, stellen we in Nederland nu strengere eisen aan biomassa dan welk ander land ook.

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: Johan Wieland, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie