Stofzuigergigant Dyson steekt $ 15 mln in accu-innovatie

Stofzuiger Dyson

16-03-2015 15:07 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Sakti3 ontwikkelt li-ion accu’s met een twee keer hogere capaciteit dan de concurrentie. Het Britse concern Dyson investeert in de commercialisatie van de accu’s.

Sakti3, een spin-off van de University of Michigan, werkt aan solid-state technologie voor batterijen. Smartphones en elektrische auto’s kunnen tot wel twee keer langer door op een volle accu dankzij deze innovaties. Dyson, bekend van stofzuigers, handendrogers en ventilatoren, start een joint venture met de start-up en investeert $ 15 mln in het jonge bedrijf.

“Sakti3 heeft grote sprongen gemaakt in de energiedichtheid van de batterijen”, zegt James Dyson, oprichter van het gelijknamige bedrijf in The Guardian. “Met de conventionele technologie is deze prestatiewinst gewoon niet mogelijk.”

Solid state

Net als Sony en veel andere accuproducenten maakt Sakti3 in zijn accu’s gebruik van het lichte metaal lithium. Waar andere accubouwers de lithiumionen oplossen in een vloeistof of gel, bevatten de accu’s van Sakti3 uitsluitend vaste stoffen.

Dit maakt het mogelijk accu’s met eenzelfde ladingsdichtheid veel compacter te maken. De accu’s waaraan Sakti3 de laatste acht jaar heeft gewerkt, hebben een energiedichtheid van boven de 1.100 wattuur per liter. De beste commercieel verkrijgbare accu’s komen aan iets meer dan 600 wattuur per liter.

Naast Dyson investeerden eerder ook General Motors en Khosla Ventures al in de technologie van de Amerikaanse start-up.

Bron: The Guardian, Sakti3 | Foto: Kazuhiro Keino, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie