Waarom scheefgroei meer biobrandstof produceert

Wilgen in Nederland

17-03-2015 07:46 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers verbonden aan het Imperial College of Londen ontdekten waarom wilgen voor de productie van biobrandstof het beste scheef kunnen groeien.

Wilgen die groeien onder een hoek van 45 graden, produceren vijf keer meer suikers dan soortgenoten die normaal groeien. Nu blijkt dat bepaalde cellen in de wilg door de geforceerde scheefgroei langer doorgroeien. Juist deze cellen produceren de suikerrijke vezels die goed zijn om te zetten in bio-ethanol.

 

Scheefgroei

 

De vezels die ontstaan wanneer de wilgen onder een hoek groeien, helpen de bomen stevig overeind te blijven in de wind. Naast de sterk verhoogde productie zijn de suikers in dit type vezels ook beter te onttrekken aan de biomassa. Dat maakt de verwerking tot biobrandstof energie-efficiënter.

Gebruikmakend van een CT-scan brachten de wetenschappers de groei van de wilg in kaart. Op de resulterende 3D-beelden was zo op cellulair niveau te zien hoe de scheve groei de aanwas van de biomassa in de plant beïnvloedde.

De wetenschappers hebben nu bepaald hoe lang de cellen moeten blijven leven om de bijzondere vezels te produceren. Volgens de onderzoekers kan dit de biobrandstofindustrie helpen goede locaties te selecteren voor het verbouwen van wilgen.

 

Wilgen

 

Wilgen zijn uiterst geschikt voor de productie van biobrandstof. Ze groeien snel en onder moeilijke omstandigheden, ook op voedingsarme grond en in windrijke gebieden.

Tijdens de groei kunnen wilgen daarbij zelfs de bodem en grondwater zuiveren van zware metalen en giftige koolstofverbindingen. Verschillende partijen kijken momenteel naar de mogelijkheden voor een gecombineerde wilgenzuivering in Nederland.

Bronnen: Imperial College Londen, Phys.org | Foto: Ruben Holthuijsen via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie