Google test groter prototype zwevende windturbine

Google zweefvliegtuig

18-03-2015 16:53 | Door: Thijs ten Brinck

Technologiebedrijf Google test in april een grotere versie van zijn zwevende windturbine. De vernieuwde versie wekt maximaal 0,6 megawatt op.

De grotere versie van het bestaande prototype heeft een spanwijdte van 26 meter. Vliegend op 450 meter hoogte moet de doorontwikkelde versie een vermogen van 600 kilowatt leveren. Tijdens een presentatie op het Amerikaanse SWXS-Festival besprak Astro Teller, het hoofd van de onderzoeksdivisie Google X, deze week de laatste resultaten van de proeven met de zwevende windturbine.

 

Vleugel

 

De zwevende windturbine van Google bestaat uit een vleugel met acht propellers. De vleugel is met een kabel verbonden aan de grond en draait, aangedreven door de wind, grote cirkels op een vaste hoogte. Tijdens de rondes wekken de propellers stroom op. De bevestigingskabel geleidt de opgewekte stroom naar de grond.

“Google-baas Larry Page drukte me op het hart tenminste vijf prototypes te laten crashen”, zei Teller. “Als er niets mis gaat, dan leer je niet snel genoeg.” De testobjecten waren echter niet kapot te krijgen: “We failed to fail. Er stortte geen enkel prototype neer.”

De vernieuwende manier van stroomopwekken is afkomstig van de Amerikaanse start-up Makani Power. Google nam het bedrijf in 2013 over om de technologie verder te ontwikkelen.

 

Grote hoogte

 

De windturbines van Google zijn ontwikkeld voor grote hoogte. De wind is daar stabieler en krachtiger dan op hoogtes waar windmolens met een vaste mast de windstroom opwekken. Ook de Nederlandse start-up Ampyx wil met vliegende windturbines gebruik maken van de krachtige wind hoog in de atmosfeer. 

Bekijk een filmpje van een eerder Makani prototype.

 

Bron: The Verge | Foto: Aleksander Markin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie