Internet of Things aanjager van hernieuwbare energie

Solar zonnepanelen

19-03-2015 16:00 | Door: Willemien Groot

Decentralisatie en cleantech-oplossingen op maat maken hernieuwbare energiebronnen mainstream. Hierin liggen ook de kansen voor start-ups, technologiebedrijven en investeerders.

Decentralisatie en persoonlijke afstemming zijn de belangrijkste voorwaarden om hernieuwbare energie breed te laten doordringen. Dat zei CEO Sheeraz Haji van de Cleantech Group tijdens het Cleantech Forum in San Francisco. Steeds meer bedrijven en particulieren wekken nu zelf de eigen stroom op. Daarmee veroudert de gecentraliseerde aanpak van de traditionele energiesector in hoog tempo. Net als het elektriciteitsnet.

Datacollectie

Bedrijven kunnen meer dan nu profiteren van enorme hoeveelheden data. Volgens mede-oprichter en CEO KR Shridhar van Bloom Energy kunnen bedrijven een voorbeeld nemen aan de software-industrie of telefoonaanbieders. Die sectoren leveren op maat gemaakte diensten. Als de hernieuwbare energiesector dat ook zou doen, levert dat meer efficiëntie op en meer bewustwording bij de klant.

Datacollectie was altijd al belangrijk. Als het lukt die data voor energie-afnemers in realtime te verzamelen, verandert de industrie fundamenteel, zei Shridhar. Een Internet of Things waarin energie, data en software zijn gekoppeld, brengt de hele energieketen dichter bij elkaar. Met voordelen voor efficiëntie en duurzaamheid.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TechRepublic, CleanTech Group | Foto: ricketyus, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie