Prijs accu’s daalt drie keer sneller dan zonnepanelen

Batterijen

24-03-2015 08:15 | Door: Thijs ten Brinck

De kostprijs voor lithium-ion accupakketten zal in de komende tien jaar drastisch dalen. Dat voorspellen industriële partijen, banken en start-ups.

Li-ion is de meest gangbare accutechnologie en heeft de afgelopen jaren veel progressie doorgemaakt. Verschillende experts uit de industrie zien de technische ontwikkelingen op korte termijn nog eens flink versnellen. Ook de productiecapaciteit die wereldwijd in aanbouw is, zal de prijs van accusystemen snel omlaag brengen.

De Australische start-up Sunverge levert regelsystemen en energieopslag voor particuliere zonnepaneleninstallaties. Ken Munson, oprichter van Sunverge, voorziet dat de accu’s nog sneller in prijs dalen dan zonnepanelen hebben gedaan. ”We verwachten eenzelfde prijsval als in de PV-industrie, vermoedelijk gaat het zelfs drie keer sneller”, zegt Munson in een interview met RenewEconomy. “Dat vind ik knap opwindend.”

Industrie

Volkmar Denner, CEO van het Duitse technologieconcern Bosch, verwacht dat de energiedichtheid van accu’s al voor 2020 zal verdubbelen. In dezelfde periode zal de prijs per accu halveren. Nog eens vijf jaar later zal de prijs volgens Denner wederom gehalveerd zijn, tot een kwart van het huidige prijsniveau. De Bosch topman deed de uitspraken tijdens een keynote op een Duits automotive congres.

Banken

Eerder presenteerde de Deutsche Bank in een rapport al de verwachting dat batterijtechnologie binnen vijf jaar kan concurreren met netstroom. De kosten per opgeslagen kilowattuur dalen volgens de Deutsche Bank van ’14 tot ongeveer 2 eurocent’. Een combinatie van zonnepanelen en accuopslag is dan goedkoper dan stroom afnemen van het elektriciteitsnet.

Ook de Zwitserse bank UBS bracht een rapport uit dat de voorspellingen van de Deutsche Bank onderschrijft. UBS stelt dat de combinatie van zonne-energie en opslag in sommige gebieden nu al concurreert met netstroom, bijvoorbeeld in delen van Australië. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RenewEconomy, EETimes, PV Magazine | Foto: Sh4rp_i, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie