Costa Ricanen krijgen massaal korting op energienota

Costa Ricaanse kikker

24-03-2015 11:30 | Door: Jerom van Gemert

Costa Rica heeft sinds de jaarwisseling alleen 100 procent duurzame elektriciteit gebruikt. Zo'n 1,5 mln huishoudens krijgen daarom in april een korting van gemiddeld 12 procent op hun stroomtarief.

Door de zware regenval in de eerste maanden van 2015 draaiden de waterkrachtcentrales in het Midden-Amerikaanse land op volle toeren. Inmiddels is al ruim twee maanden alle elektriciteit in het land volledig duurzaam opgewekt, meldt het Costa Ricaanse elektriciteitsinstiuut ICE. Een record.

In 2014 naderde het land al 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Vorig jaar was die voor 84 procent gedekt door waterkracht en 10 procent door aardwarmte. Costa Rica telt 4,8 miljoen inwoners. Het tropisch klimaat zorgt voor veel regenval. Het land heeft daarnaast weinig zware industrie, waardoor het land economisch afhankelijk is van toerisme en landbouw. Die omstandigheden blijken ideaal om duurzame energie te genereren en te gebruiken.

Aardwarmte

De regering werkt aan de constructie van een nieuwe aardwarmteproject van $ 958 mln. De eerste nieuwe centrale heeft een vermogen van 55 megawatt. Daar komen nog twee centrales van 50 megawatt bij. De aardwarmteprojecten moeten voorkomen dat het land te afhankelijk wordt van waterkracht voor stroomopwekking. Costa Rica wil in 2021 volledig CO2-neutraal zijn.

Costa Rica is één van de duurzaamste landen ter wereld. In 2014 stond het land derde in The Global Green Economy Index. Zo heeft de regering besloten om de oliereservoirs die aan de kust liggen niet te exploiteren om de natuur te beschermen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Times of India, The Telegraph, Reuters | Foto: Ruben Quelle via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie