Restwarmte Rotterdam verwarmt Leiden

Radiator

24-03-2015 15:55 | Door: Thijs ten Brinck

Vanaf 2020 zal het Warmtebedrijf Rotterdam warmte leveren aan het warmtenet van Nuon in de gemeente Leiden. Zo ontstaat in Zuid-Holland een warmterotonde

Restwarmte uit de Rotterdamse haven zal straks 13.000 huishoudens en 200 bedrijven in Leiden van warmte voorzien. Nu al is de stadsverwarming in Rotterdam aangesloten op het net. De gemeentes Rotterdam en Leiden ondersteunen de gezamenlijke plannen van Nuon Warmte en het Warmtebedrijf Rotterdam. 

“Deze Leidse warmteleiding zorgt straks voor 50 tot 70 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels”, zegt Frank de Wit, wethouder Duurzaamheid in Leiden. “Dat is goed voor de luchtkwaliteit en sluit mooi aan bij onze duurzaamheidsambities.”

De warmtenetten moeten in 2020 gekoppeld zijn. De bestaande warmterotonde levert nu al industriële restwarmte aan kassen en huishoudens in andere delen van Zuid-Holland.

Duurzame warmte?

Het inzetten van industriële restwarmte, in plaats van deze warmte ongebruikt te laten vervliegen, lijkt duurzaam. Zo mag het volgens de Reclame Code Commissie (RCC) echter niet heten. De reclamewaakhond tikte Energiebedrijf Eneco hierover recent op de vingers, zo meldt de website Energeia.

Eneco maakte reclame voor ‘duurzame warmte’, geleverd door de afvalverbrandingsinstallatie Rozenburg uit Rotterdam. Volgens de RCC is afval geen duurzame en hernieuwbare bron.

Het verweer van Eneco dat het benutten van warmte die ‘anders in het milieu zou zijn geloosd’ duurzaam is, werd door de RCC niet geaccepteerd. Eneco mag daarom in uitingen over het warmtenet in kwestie niet meer spreken over duurzame warmte.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Gemeente Rotterdam, Energeia | Foto: Kari Söderholm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie