Drijvend windpark van 816 megawatt bij Hawaii

offshore wind

24-03-2015 16:52 | Door: Thijs ten Brinck

Het Deense bedrijf Alpha Wind Energy wil voor de kust van Hawaii twee grote offshore windparken aanleggen. De parken zullen gebruik maken van drijvende windturbines.

Alpha Wind Energy wil zowel ten noordwesten als ten zuiden van het Hawaiiaanse eiland Oahu een windpark van 408 megawatt aanleggen. De zee is hier met 300 tot 700 meter te diep voor normale offshore windturbines. De Deense ontwikkelaar zal daarom gebruik maken van WindFloats, drijvende platforms van de Amerikaanse start-up Principle Power. Hierop komen windturbines van 8 megawatt.

Hawaii wil in 2030 40 procent van zijn elektriciteit hernieuwbaar opwekken. Oahu is het meest dichtbevolkte eiland van Hawaii.

Voorstel

Alpha Wind Energy richtte speciaal voor de plannen de Amerikaanse dochter AW Hawaii Wind op. Via dat bedrijf deed het een aanvraag bij het Amerikaanse bureau voor Ocean Energy.

“De omvang van de energiemarkt op Oahu is dermate groot, dat hij ruimte biedt voor een grootschalige, weersafhankelijke energiebron”, zegt AW Hawaii Wind in de aanvraag. “We geloven dat dit project zowel op de korte als op de lange termijn de meest aantrekkelijke optie voor hernieuwbare energie op Ouha is.”

De platforms van Principle Power zijn enkele jaren getest voor de Portugese kust. Ook in een kleiner windpark dat is gepland voor de Schotse kust zullen de drijvende platforms dienen als funderingen voor in totaal 50 megawatt aan windturbines. 

Bekijk een filmpje over de Windfloat van Principle Power.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Recharghe News, Windpower Intelligence | Foto: Beverley Goodwin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie