Zonnepark Schiphol grootste van Noord-Europa

Vliegtuig KLM Schiphol

26-03-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

Solar Energy Works gaat bij de luchthaven Schiphol een groot aantal zonnepanelen plaatsen. De stroomopbrengst is groot genoeg om 4.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Ontwikkelaar Solar Energy Works zal op het terrein van Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer 120.000 dunnefilm-zonnepanelen installeren. Het zonnepark is met 15 megawatt geïnstalleerd vermogen volgens Marc van Velzen, eigenaar van Solar Energy Works, het grootste van Noord-Europa.

"In Europa is het zeker niet de grootste, voor Noord-Europa wel”, zegt Van Velzen bij BNR Duurzaam. “Hiervoor was de grootste een zonnepark van 11 megawatt in Groningen. Dit park van 15 megawatt is het grootste dat gerealiseerd wordt."

Schiphol kondigde in haar jaarcijfers onlangs aan te overwegen een zonnepark van 2 megawatt aan te leggen. Dit park is bijna acht keer groter dan wat Schiphol zelf voor ogen had.

First Solar

Solar Energy Works betrekt de zonnepanelen van het Amerikaanse bedrijf First Solar. De thinfilm-zonnepanelen van dit bedrijf leveren volgens Solar Energy Works de beste balans tussen aanschafprijs en stroomopbrengst.

Bijkomend voordeel van de dunnefilm-technologie is dat de panelen minder licht weerkaatsen dan andere zonnepanelen. Daarmee hebben piloten minder last van schitteringen.

First Solar is naast leverancier ook medeverantwoordelijk voor de financiering van het project. Wanneer het park operationeel moet zijn is niet bekend gemaakt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solar Energy Works, BNR | Foto: Kitty Terwolbeck, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie