Hoe Rotterdam in 2030 energiepositief moet zijn

Rotterdam, Erasmusbrug

26-03-2015 16:47 | Door: Jerom van Gemert

Rotterdamse Wethouder Pex Langenberg heeft het programma Duurzaam 2015-2018 aan de stad Rotterdam gepresenteerd. Hierin staat dat de stad in 2030 energiepositief moet zijn.

Het programma zet uiteen hoe Rotterdam de komende jaren inzet op verduurzaming. De wethouder wil op de energiekosten van de stad gaan besparen: “Als we niets doen, rijzen de energiekosten over vijftien jaar de pan uit. Door nu actie te ondernemen, houden we de energiekosten beheersbaar,” zegt Langenberg in het persbericht.  

Door woningen energiezuiniger te maken besparen huishoudens tot 40 procent op energiekosten. Dit kan alle huishoudens samen € 180 mln per jaar besparen. De komende vier jaar moeten ten minste 10.000 woningen energiezuiniger worden.

Rotterdamse Haven

De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de plannen. De haven produceert volgens de gemeente genoeg restwarmte voor 1 miljoen huishoudens. De restwarmte moet in 2030 150.000 huishoudens via de stadsverwarming verwarmen.

Daarnaast krijgen 6000 woningen voor 2018 zonnepanelen op de daken. De energieopbrengst van wind moet worden verdubbeld. En in 2025 moet wind 200.000 huishoudens van energie voorzien. Rotterdam en Amsterdam stonden allebei in de top 5 voor duurzaamste steden in de wereld.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Roman Boed via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie