Zonnepanelen met aardwarmte uit IJsland

IJsland Geothermie

30-03-2015 07:59 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Silicor bouwt een fabriek voor siliciumproductie in IJsland. De fabriek maakt gebruik van de goedkope hernieuwbare stroom op het eiland.

SIlicor heeft een miljoenendeal gesloten met de Duitse machinebouwer SMS Siemag. Op IJsland bouwen de bedrijven samen een fabriek die 16.000 ton silicium gaat produceren. Silicium is het duurste en belangrijkste onderdeel van standaard zonnepanelen.

Silicor heeft een proces ontwikkeld dat de productie van silicium eenvoudiger en energiezuiniger maakt. Desondanks blijft het vormen van siliciumkristallen met een hoge kwaliteit een energie-intensief proces. Silicor heeft daarom IJsland uitgekozen als productielocatie. Het land produceert met zowel waterkracht als geothermiecentrales zeer goedkope duurzame stroom.

Aluminium

Zonnepanelenproducenten gebruiken meestal silicium dat is gemaakt voor elektronica. Die toepassing vergt een hogere kwaliteit basismateriaal dan nodig is voor zonnepanelen.

Silicor produceert daarom zo goedkoop mogelijk silicium dat goed genoeg is, maar niet te goed, voor zonnepanelen. Het Silicorproces smelt silicium samen met aluminium en levert zowel ruw aluminium als silicium in zonnepanelenkwaliteit.

IJsland heeft al een grote aluminiumindustrie, waarbij Silicor aansluit. Ook het smelten van aluminiumerts kost zeer veel elektriciteit.

De partners verwachten dat de fabriek uiteindelijk ruim 19.000 ton silicium per jaar produceert. De fabriek in IJsland staat model voor nieuwe productiefaciliteiten van Silicor in andere landen. Ook voor de realisatie van die fabrieken lijkt SMS Siemag de aangewezen leverancier. 

Bekijk een filmpje over Silicor.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Silicor, SolarIndustryMag | Foto: Kamil Porembińsk & Warut Roonguthai via Flickr/Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie