Crowdfunding voor zonnepanelen gelanceerd

Crowdfunding voor zonnepanelen gelanceerd

05-09-2012 11:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Je wilt zonnepanelen, maar vindt de aanschafprijs te hoog. Een nieuw crowdfundingplatform helpt door particulieren en investeerders samen te brengen.

“Wij hebben gemerkt dat mensen die zonnepanelen willen installeren vaak financieringsproblemen hebben”, vertelt Wilma Berends, projectleider zonne-energie bij Natuur & Milieu. De stichting heeft samen met zonne-energiebedrijf Zondag Solar woensdag het crowdfundingplatform zonnepanelenvoorelkaar.nl gelanceerd.

Wij hebben gemerkt dat mensen die zonnepanelen willen installeren vaak financieringsproblemen hebben.Wilma Berends, projectleider Natuur & Milieu

“Het installeren van zonnepanelen kost ongeveer €5.000, dat kan niet iedereen in één keer ophoesten.” Op het platform kunnen deze personen een profiel aanmaken en hierin de hoogte van het leenbedrag vaststellen, de rente en de looptijd van de lening. Investeerders kunnen zich vervolgens op de lening inschrijven. Meestal gaat het om een lening van 5 jaar. Leners betalen ongeveer €95 per maand, inclusief 5 procent rente.

De nieuwe vorm van beleggen

Deze investeerders zijn zowel particulieren als bedrijven. “Veel investeerders zien crowdfunding als de nieuwe vorm van beleggen”, vertelt Berends. “Zonnepanelen hebben een klein investeringsrisico. Al vermoed ik dat investeerders ook kiezen voor zonnepanelen uit idealistische overwegingen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf zonnepanelen willen installeren, maar er geen geschikt dak voor hebben.” Doordat er geen stroom direct van de zonnepanelen naar de investeerder gaat vermijdt het model daarnaast de salderingsproblematiek.

Veel investeerders zien crowdfunding als de nieuwe vorm van beleggen.Wilma Berends, projectleider Natuur & Milieu

Crowdfunding voor zonnepanelen is redelijk uniek: alleen in Amerika bestaan wat initiatieven. Het is dus nog even spannend of het platform een succes gaat worden. Al wordt crowdfunding in Nederland steeds populairder. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Motivaction dat negen op de tien Nederlanders meer zonnepanelen in het land willen. De helft wil graag panelen op eigen dak. “Greenloans, de bank die leningen verstrekt voor zonnepanelen, ziet het aantal klanten groeien”, vertelt Berends. “Dus wij verwachten dat er veel animo is voor ons initiatief.”

Bron: Natuur & Milieu Foto: Michael Mazengarb

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie