Zuurkoolzuivering draait op gas uit zuurkoolsap

zuurkool

31-03-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

De vloeistof die overblijft bij het bereiden van zuurkool is enorm corrosief. Een waterzuiveringsinstallatie in de Franse stad Krautergersheim verwerkt het sap tot biogas en water.

Vanwege de hoge zuurgraad is zuurkoolsap een lastig te verwerken reststroom van de zuurkoolproductie. Tot voor kort reden er daarom dagelijks 15 vrachtwagens met zuurkoolsap tussen de Franse zuurkoolstad Krautergersheim en een verwerkingsinstallatie in Straatsburg, op 80 kilometer verderop.

Inmiddels heeft Krautergersheim een eigen waterzuiveringsinstallatie, die speciaal is toegesneden op de verwerking van het zure zuurkoolsap.

Biogas

De waterzuivering neutraliseert de reststroom en wekt er biogas uit op. Het geproduceerde gas kan voorzien in de energiebehoefte van duizend Franse huishoudens. De waterzuivering gebruikt het gas echter zelf: 76 procent van het totale energiegebruik van de waterzuiveringsinstallatie komt uit het zuurkoolsap.

Krautergersheim

De Franse stad Krautergersheim, what’s in a name, is goed voor bijna 70 procent van alle zuurkool die in Frankrijk geproduceerd wordt. Krautergersheim, Frankreichs Sauerkrauthauptstadt, produceert vooral voor de export, Fransen eten gemiddeld nog geen kilo zuurkool per jaar.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: energie-und-technik.de, wissenschaft-frankreich.de | Foto: David Pursehouse, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie