Hoe water zuiveren CO2-neutraal energie opwekt

water zuiveren, SOFCOM

31-03-2015 11:44 | Door: Jerom van Gemert

Een waterzuiveringsinstallatie bij Turijn is aangesloten op een prototype van een brandstofcel in combinatie met algen. Het project heet SOFCOM en is gefinancierd door de EU.

Het project heeft een budget van € 6,2 mln. Waterzuiveringsinstallaties krijgen een installatie waarmee afvalwater wordt omgezet in energie en schoon water. Dankzij een Solid Oxide brandstofcel (SOFC) in combinatie met algen, heeft de waterzuiveringsinstallatie een gesloten CO2-cyclus.

De waterzuiveringsinstallatie filtert het water en levert afvalmodder. Door middel van vergisting wordt de modder omgezet in biogas. De brandstofcel zet het biogas om in elektriciteit, CO2 en water.

De brandstofcel levert pure CO2 zonder vervuiling met stikstof. Hierdoor dient de CO2 als voedsel voor algen, die afvalwater zuiveren van fosfaat en stikstof.

Brandstofcel

De brandstofcel is veel efficiënter dan een verbrandingsmotor. De SOFC heeft een omzettingsefficiëntie van meer dan 50 procent van biogas naar elektriciteit. Bijna 20 procent efficiënter dan een verbrandingsmotor.

De investeringskosten van een installatie zijn wel vrij hoog. Toch zijn veel Europese waterzuiveringsinstallaties geïnteresseerd.  

Politecnico di Torino

Leider van het project is de Italiaanse technische universiteit Politecnico di Torino. Samen met tien andere partners uit de industrie en de kenniscentra is het project opgezet. De EU financierde het project via het platform Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU).

Het project begon in 2011 en de installatie is nu bijna klaar. De Italiaanse universiteit heeft groen licht gekregen om een tweede SOFC-installatie op te zetten van 175 kilowatt elektrisch vermogen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: AzoCleantech, Polito | Foto: Eli Duke via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie