Afgepeigerde autoaccu ligt voor Pampus

pampus

31-03-2015 12:59 | Door: Thijs ten Brinck

Met de installatie van een accu voor de opslag van elektriciteit, neemt Forteiland Pampus een stap op weg naar zelfvoorziening. Onder andere Alliander en de TU Eindhoven werken mee aan het project.

Het Forteiland Pampus, bij Amsterdam, is voorzien van een hergebruikte accu uit een elektrische auto. Voor gebruik in de mobiele toepassing is deze accu niet meer geschikt. In zijn tweede leven helpt de accu de energievoorziening op Pampus efficiënter te maken. Een groot onderzoekconsortium zal de prestaties van de accu de komende maanden monitoren. pampus 

Pampus

Pampus is niet aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. Dieselaggregaten voorzien het eiland van de benodigde stroom. De afgedankte autoaccu zal stroom uit de aggregaten bufferen. De aggregaten hoeven daarmee niet bij de kleinste energievraag op te starten. Ook draaien ze dankzij de accu op een stabiel, optimaal toerental. Dat bespaart brandstof.

Onderzoek

De energieopslag op Pampus is een project van netwerkbedrijf Alliander, autorecycler ARN, ingenieursbureau DNV GL, De Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Technische Universiteit Eindhoven en Amsterdam Smart City.

Het onderzoek moet uitwijzen of en hoe hergebruikte autobatterijen als stroomopslag in een stationaire toepassing kan opereren. In Duitsland doet onder andere ook autobouwer BMW en energieberdijf Vattenfall een onderzoek naar het hergebruik van accu's voor de opslag van hernieuwbaar opgewekte stroom. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Alliander | Foto: edweerdt & Maurice Luimes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie