Schotse Surf `n’ Turf haalt € 1,85 mln op

Orkney eilanden

31-03-2015 15:42 | Door: Jerom van Gemert

De Schotse overheid heeft € 1,85 mln geïnvesteerd in het project Surf `n’ Turf. Het project bestaat onder meer uit een windturbine en twee getijdenturbines.

De turbines komen op het eilandje Eday, dat deel uitmaakt van de Orkney Eilanden. Op het eilandje wonen slechts 160 mensen. Daardoor produceren de turbines een overschot aan elektriciteit. Dit overschot wordt via elektrolyse omgezet in waterstof voor transport naar de stad Kirkwall op de vaste wal.

In Kirkwall staat een speciale brandstofcel die de waterstof weer omzet in elektriciteit. Daar gebruiken ze de elektriciteit voor gebouwen en de veerboten. Dit verlaagt de kosten voor de haven en creëert nieuwe banen.

Lokale energie

Surf `n’ Turf is het zesde project gefinancierd door het Local Energy Challenge Fund. Het fonds, gesteund door de Schotse overheid, heeft al ruim € 27,5 mln geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. Het fonds begint aan een tweede investeringsronde, en hoopt nieuwe duurzame en innovatieve ideeën te zien.

Chris Morris van Local Energy Scotland zegt in het persbericht: “Het fonds is open voor nieuwe aanvragen. Wij kijken naar Schotse gemeenschappen en bedrijven met lokaal gerichte innovatieve ideeën voor energie.”

De schotse overheid wil in 2020 alleen hernieuwbare energie gebruiken. De nadruk ligt op windenergie.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Persbericht Schotse overheid, Local Energy Scotland | Foto: John Haslam via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie