Hoe een schaliegasbron duurzame warmte levert

Boortoren schaliegas

01-04-2015 07:53 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Geothermal Engineering werkt samen met het schaliegasconcern Cuadrilla aan hergebruik van uitgeputte schaliegasbronnen.

Schaliegas zit op een paar kilometer diep in grond. Op die diepte is er vaak ook veel aardwarmte voorhanden. Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla onderzoekt de mogelijkheden om te boren naar schaliegas in het Noord-Engelse graafschap Lancashire.

Samen met het Geothermal Engineering kijkt Cuadrilla of uit de schaliegasbronnen ook rendabel warmte is te onttrekken. “De mogelijkheid om bestaande putten te gebruiken maakt het mogelijk de kosten van geothermische warmte te verlagen”, zegt Ryan Law, directeur van Geothermal engineering in de Lancashire Evening Post. “Bovendien recyclen we putten en materialen die anders verloren zouden gaan.”

Geothermie

Boren voor het winnen van aardwarmte is meestal niet rendabel. Duurzaam hergebruik van boorputten waaruit eerder schaliegas is gewonnen, is economisch misschien wel haalbaar. Geothermal Engineering denkt dat de kosten voor duurzame warmte dankzij bestaande putten met 80 procent om laag kunnen.

Via haar energie-ondernemersfonds ondersteunt de Britse overheid de samenwerking met £ 55,000 (€ 75.600). Of het project doorgaat is afhankelijk van de vraag of Cuadrilla zelf toestemming krijgt boringen te doen naar schaliegas. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Lancashire Evening Post, Reuters | Foto: Kool Cats Photography, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie