Pitch het dak van je buurman voor een zonnecollectief

Pitch het dak van je buurman voor een zonnecollectief

02-04-2015 10:56 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Eneco en Solar Green Point richten een platform op waar particuliere initiatiefnemers eenvoudig een energie-coöperatie kunnen beginnen.

Solar Green Point, een Nederlandse ontwikkelaar van zonneparken, presenteert samen met Eneco een online tool voor de organisatie en promotie van collectieve zonneparken zonder winstoogmerk.

"We merken dat veel mensen rondlopen met het idee om zelf een park te beginnen of een eigen dakoppervlak aan te bieden, maar moeite hebben om het van de grond te krijgen”, zegt Stan Verheijen, medeoprichter van Solar Green Point. “Met dit platform koppelen we deze partijen aan onze ervaring met het lokaal realiseren van zonneparken en de ervaring van Eneco met het verrekenen van duurzaam opgewekte elektriciteit op de energienota."

Burgers kunnen op de site een groot dak in de buurt aanmelden als locatie voor zonnepanelen. Als de eigenaar van het dak akkoord gaat en de initiatiefnemer krijgt genoeg mensen achter zijn plan, dan kunnen geïnteresseerden al vanaf één zonnepaneel mee-investeren.

Gemak

Solar Green Point helpt de buurtcoöperaties met de selectie van zonnepanelen, het regelen van vergunningen en de subsidieaanvragen. Ook staat het bedrijf 20 tot 25 jaar garant voor het voortbestaan van een coöperatie. Deelnemers verdienen de inleg in 10 tot 12 jaar terug.

Pitch het dak van je buurman voor een zonnecollectief

“Wij zien dat de traditionele rol van het energiebedrijf sterk verandert. Het coöperatieve model van Solar Green Point past volledig bij onze strategie om energiepartner voor onze klanten te zijn”, zegt Dirk-Jan Middelkoop, Innovatiemanager bij Eneco. “Er bestaan al concepten om gezamenlijk zonnepanelen te financieren, maar het is voor het eerst dat je voor het hele proces op één plek terecht kunt. Van je eerste idee om samen met je buren energie op te wekken, tot het maximale voordeel voor je portemonnee.”

Solar Green Point heeft in Nederland een aantal zonneparken in beheer of in ontwikkeling. Daarin kunnen geïntereseerden via de website nu al participeren. 

Bekijk een video over de online tool.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Eneco | Foto's: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie