Vliegende windturbine uit Doetinchem

Vlieger

03-04-2015 13:53 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up QConcepts uit Doetinchem test in mei een zwevende windturbine in de Gelderse plaats Wehl. Het prototype kan maximaal 20 kilowatt opwekken.

De SkyWindturbine van QConcepts gaat vliegen op 50 tot 100 meter hoogte. Het prototype is in feite een vliegtuig dat, voortgestuwd door de wind, aan een kabel rondjes draait. Het vliegtuig heeft een spanwijdte van drie meter.

Propellors op het vliegtuig drijven een generator aan en de opgewekte stroom komt via de kabel naar de grond. “Mocht het onverhoopt even helemaal windstil zijn, dan kan de SkyWindturbine juist via de draad elektrisch worden gevoed”, zegt Jurian Rademaker van QConcepts in de Gelderlander.

QConcepts is gespecialiseerd in het ontwerpen met lichtgewicht composieten en optimalisatie van luchtstromen rond objecten. De Gelderse start-up werkt voor de ontwikkeling van de prototype samen met een Duitse partner die de composieten levert.

Makani en Ampyx

De door Google overgenomen start-up Makani werkt aan concept dat sterk lijkt op het SkyWindturbine van QConcepts. Het Amerikaanse Makani test deze maand een eigen protype. Met een spanwijdte van 26 meter en een vlieghoogte van 450 meter komt Makani qua opwekvermogen al in de buurt van een normale windturbine. Het prototype levert maximaal 600 kilowatt.

In Nederland heeft QConcepts een concurrent in de Delftse start-up Ampyx Power. Ampyx maakt ook gebruik van een zwevende windturbine, maar gebruikt een afrollende kabel die een generator op de grond aandrijft. Ampyx werkt in Nederland samen met Staatsbosbeheer.

Bekijk een filmpje over QConcepts:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Gelderlander | Foto: Alan Wu, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie