Ierland slaat energie op in hybride vliegwiel

vliegwiel

07-04-2015 14:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het Ierse bedrijf Schwungrad Energie installeert Europa’s eerste aan het elektriciteitsnet gekoppelde vliegwielenergieopslag. De technologie komt van het Amerikaanse bedrijf Beacon Power.

Schwungrad Energie combineert in een demonstratieproject vliegwielen en accu’s tot een hybride elektriciteitsopslag. De Ierse hoogspanningsnetbeheerder EirGrid en de University of Limerick werken mee aan de pilot. Ook Beacon Power, vliegwielleverancier uit de Verenigde Staten, is partner in de demonstratie.

“We zijn zeer optimistisch over het potentieel van korte termijn energieopslag in Ierland en Europa. Vliegwielen helpen de groei van hernieuwbare energiebronnen”, zegt Barry Brits, CEO van Beacon Power in een bericht van de Ierse overheid. “In de Verenigde Staten hebben we de afgelopen zeven jaar al erg veel ervaring opgedaan met deze vorm van energieopslag.”

Wat de energieopslagcapaciteit van de Ierse pilot precies zal zijn, is niet geheel duidelijk. Op de eigen website spreekt Schwungrad van een eerste project ter grootte van 600 kilowatt, gevolgd door een groter systeem van 20 megawatt. Dit laatste kan 2 megawattuur aan elektriciteit op slaan.

Het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie investeert ruim € 2,5 mln in het project.

Hybride vliegwiel

Vliegwielen slaan energie op in beweging. Een elektromotor brengt het wiel aan het draaien als er elektriciteit in overvloed is. Is de vraag groter dan het aanbod, dan remt de motor het vliegwiel af en wordt de elektriciteit teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

“Vliegwielen fungeren als schokbreker”, zegt Frank Burke, technisch directeur van Schwungrad. “Ze leveren kleine maar zeer flexibele hoeveelheden elektriciteit en houden het elektriciteitsnet zo stabiel.”

Vliegwielen hebben als voordeel dat ze heel snel en heel vaak energie op kunnen nemen en kunnen afstaan, zonder noemenswaardige slijtage. Accusystemen zijn gebaat bij rustigere laad- en ontlaadcycli maar slaan in de regel meer elektriciteit op. Met een hybride opstelling haalt Schwungrad maximaal voordeel uit beide opslagtechnieken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Schwungrad Energie, CleanTechnica | Foto: Flattrackers and Caferacers parts, via Flickr Creative Commons (Croppe by Duurzaambedrijfleven) 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie