Nog 42 windmolens te gaan bij Noordwijk

Eneco luchterduinen

08-04-2015 11:24 | Door: Thijs ten Brinck

Het offshore windpark Luchterduinen, voor de kust van Noordwijk en Zandvoort, krijgt vorm. De eerste windturbine is geïnstalleerd.

Op 23 kilometer voor de Nederlandse kust is de eerste van 43 windmolens geplaatst. Het windpark Luchterduinen, eigendom van Eneco en Mitsubishi, zal als het voltooid is maximaal 129 megawatt elektriciteit genereren.

aeolus

De 3 megawatt sterke windturbines van de Deense fabrikant Vestas worden met acht tegelijk vanuit Denemarken verscheept.

Het schip de Aeolus van Van Oord transporteert de onderdelen en installeert ook zelf de turbines op de funderingen, die eerder ook door de Aeolus geplaatst zijn. Installatie van een complete windturbine op zee kost bij gunstig weer ongeveer 24 uur. 

Het transformatorhuis van het windpark is in februari al geïnstalleerd. Nog dit jaar zal het windpark volledig in bedrijf komen. De gemiddelde jaaropbrengst van het park is dan groot genoeg om 150.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eneco | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie