Hoe Shell een LNG-armada opbouwt

shell lng

09-04-2015 09:33 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Shell heeft de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis gedaan. Het bedrijf koopt de Britse concurrent BG voor € 64 mrd en is nu wereldwijd marktleider in vloeibaar aardgas.

Shell heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker gepositioneerd als gasbedrijf. Met de overname van de Britse BG Group, voorheen British Gas, is Shell in een klap wereldwijd de grootste in LNG.

Shell heeft in 2014 activiteiten verkocht, in totaal voor € 14 mrd. BG Group verloor na een winstwaarschuwing in februari dit jaar 20 procent van zijn beurswaarde. Met de overnamesom van € 64 mrd betaalt Shell een premie van 50 procent voor de aandelen BG.

Met de overname is Shell ineens eigenaar van een enorme vloot aan LNG-bunkerschepen. Het bedrijf voegt de vloot van 25 BG-carriers toe aan de eigen portefeulle van ruim 40 schepen. Volgens de website LNG World News is een derde van alle LNG-carriers die wereldwijd in bedrijf zijn, op een of andere manier gelinkt aan activiteiten van Shell. 

Ben van Beurden Shell

LNG

LNG, liquid natural gas, is aardgas dat door koelmachines vloeibaar gemaakt is. Het aardgas is zo eenvoudig per schip of tankwagen te transporteren. In de transportsector is het een milieuvriendelijker alternatief voor diesel of bunkerolie, zware scheepsbrandstof.Een vrachtwagen of schip op vloeibaar aardgas stoot minder CO2, fijnstof en andere schadelijke emissies uit dan reguliere vrachtwagens en schepen.

Met de overname vergroot Shell zijn gasreserves met 25 procent. Synergie tussen Shell en het overgenomen BG moet jaarlijks ruim $ 2 mrd aan kostenbesparingen opleveren. BG Group had, naast grote posities in de productie en distributie van de duurzamere fossiele brandstof LNG, ook grote belangen in de meer omstreden winning van diepzee olie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NOS, FD, LNG World News | Foto: Shell, via Flickr

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie