Drijvende windturbine voor Duitse kust

Gicon windplatform

13-04-2015 20:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse ingenieursbureau Gicon heeft van de Duitse overheid toestemming gekregen zijn drijfplatform voor windturbines te testen in de Oostzee.

Het prototype van Gicon krijgt een Siemens windturbine van 2,3 megawatt. Het zal ruim 20 kilometer uit de kust bij Rostock, Noord Duitsland, geïnstalleerd worden.

“De vergunning geeft alle betrokkenden zekerheid over de planning”, zegt Burkhard Schuldt, manager bij Gicon op de site RechargeNews. “We hebben nu het vertrouwen dat we het project in de komende lente kunnen installeren en testen.”

700 meter

Het prototype wordt geïnstalleerd in een gebied waar de zee een kleine 20 meter diep is. De technologie van Gicon kan in ondiep water naar verwachting concurreren met vaste funderingen. Het concept is ook voor grotere dieptes toepasbaar. Gicon spreekt zelfs van 700 meter diepte.

De drijvende fundering bestaat uit half verzonken drijflichamen die met kabels op de zeebodem zijn verankerd. Gicon kijkt al verder naar een demonstratieproject in de Noordzee. Die pilot, in samenwerking met ‘Duitse, Franse, Spaanse of Amerikaanse partners’ zou een windturbine van vijf of zes megawatt moeten dragen.

Bekijk een filmpje met een schaalmodel van drijvende fundering.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rechargenews | Foto: Gicon

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie