Hoe oude kolenmijnen energie leveren

Kolenmijn

14-04-2015 15:44 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuw project onderzoekt of water uit volgelopen kolenmijnen gebouwen kan verwarmen. Alleen al in Groot-Brittannië is er ruim 1 miljard kubieke meter water beschikbaar in verlaten mijnen. 

Het water in ondergelopen kolenmijnen is relatief warm. Door dit water omhoog te pompen kan de warmte gebruikt worden voor verwarmings- en koelingsdoeleinden. De Nottingham Trent University en het Britse bedrijf Alkane Energy onderzoeken samen de mogelijkheden. 

Het project heeft een aantal kolenmijnen aangewezen gekregen met een totale oppervlakte van 30 vierkante kilometer. Volgens berekeningen kunnen deze 600 gigawattuur per jaar aan warmte leveren. Genoeg om 45.000 huishoudens te verwarmen.   

Warmtewisselaars

Warmtewisselaars onttrekken de warmte uit het mijnwater. Een warmtepomp versterkt vervolgens de hitte door middel van condensatie. Het koude water gaat na gebruik weer naar de kolenmijn, waar het opnieuw opwarmt door de aardwarmte.

Net als de oude kolenmijnen zijn mogelijk ook nieuwere schaliegasbronnen geschikt voor hergebruik. Het Britse bedrijf Geothermal Engineering onderzoekt of uit oud putten van schaliegasboringen rendabel aardwarmte is te winnen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Nottingham Trent University, Edie | Foto: Ron Reiring via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie