Aftersunplantje verhoogt opbrengst zonnepanelen

AGave

15-04-2015 15:50 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Amerikaanse Temple University vonden een milieuvriendelijke en praktische oplossing om zonnepanelen stofvrij te houden.

Zonnige woestijnen zijn bij uitstek een plaats om zonnepanelen of zonlicht-concentrerende spiegels te installeren. Helaas kan opwaaiend zand en stof de productie van de zonne-energie-installaties met tot wel 40 procent verlagen.

Om dat te voorkomen, gebruiken beheerders van zonneparken veel water. Maar juist in de woestijnen is water schaars. Het water spoelt na een wasbeurt bovendiennaar de grond en verdampt vrijwel direct.

aloe

Agave

Dat is zonde, vindt Sujith Ravi, onderzoeker aan de Temple University. Hij stelt voor het water dat van de zonnepanelen afdruipt te gebruiken om aloë of agave te verbouwen. Deze gewassen gedijen goed in de schaduw van de panelen en op de arme grond.

De gewassen houden de grond beter vast, waardoor minder zand en stof opwaait. Zowel aloë als agave groeien bovendien tot slechts geringe hoogte. Schaduw over de zonnepanelen of spiegels is dus niet aan de orde.

Aftersun

Het verbouwen van agave en aloë is verder weinig arbeidsintensief en levert relatief veel product. Het gewas is bruikbaar om biobrandstoffen of andere producten uit te maken. Uit aloë worden onder andere smeersels gemaakt die de pijn verlichten bij verbranding door de zon.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: GreentechLead | Foto: Ken BosmaApotek Hjartat, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie