First Solar vestigt wereldrecord efficiëntie zonnecel

First Solar vestigt wereldrecord efficiëntie zonnecel

19-01-2012 14:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

First Solar, ’s werelds grootste producent van dunne film zonnecellen, heeft zijn eigen record verbroken voor de meest efficiënte zonnecel.

Het nieuwe efficiëntierecord staat nu op 14,4 procent, een verbetering met één procentpunt vergeleken met het vorige record dat ook in handen was van First Solar. Het is een wereldrecord voor zonnecellen die gemaakt zijn van cadmiumtelluride (CdTe). Het resultaat werd bevestigd door het Hernieuwbare Energie Lab van het Amerikaanse ministerie van Energie.

In het derde kwartaal van 2011 haalde First Solar nog een omzetting van 12,4 procent voor hun commerciële productlijn. In juli vorig jaar kondigde het bedrijf nog aan een conversie van 17,3 procent gerealiseerd te hebben in een proefopstelling in het lab. Zonnecellen in commerciële toepassingen zijn vaak minder efficiënt, bijvoorbeeld doordat de glazen behuizing zonlicht reflecteert of vuil zich verzamelt op de zonnepanelen.

Shockley-Queisser limiet

Met het resultaat is First Solar nog een eind verwijderd van de theoretische efficiëntielimiet van 34 procent voor zonnecellen, de zogeheten Shockley-Queisser limiet. In november 2011 slaagden wetenschappers van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory er in deze limiet te benaderen met een prototype van een zonnecel met een efficiëntie van 29 procent.

In commerciële productie zijn overigens ook al zonnecellen van siliciumkristallen die een omzettingsrendement halen van ongeveer 23 procent. Cadmium en cadmiumverbindingen kunnen daarnaast uiterst giftig zijn.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr.com, russf

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie