Wint Eindhoven Airport wind terug uit vliegtuigen?

straalmotor

17-04-2015 09:49 | Door: Thijs ten Brinck

De luchthaven Eindhoven kijkt naar mogelijkheden om energie terug te winnen uit de windvlagen opgewekt door opstijgende vliegtuigen.

Een vliegtuig stuwt zichzelf voort door heel veel lucht te verplaatsen met zijn straalmotoren. Dicht bij de grond op het vliegveld, levert elk opstijgende toestel dan ook steeds een flinke windvlaag. Eindhoven Airport onderzoekt of het elektriciteit op kan wekken met windmolens op de vertrek- en landingsbanen.

“We meten of het mogelijk is om met turbines voldoende wind te vangen”, zegt Joost Meijs, directeur van Eindhoven Airport in een programma van Omroep Brabant. “Het is wel interessant omdat we de opgewekte energie elders op de luchthaven kunnen gebruiken.”

Groeiende luchthaven

De regionale luchthaven zoekt verder ook naar opties om reizigers en koffers slim over het terrein te vervoeren. Eindhoven denkt daarvoor aan autonome vervoersmiddelen. Eindhoven Airport wil in 2020 5,5 miljoen passagiers vervoeren.

Meijs zegt dat het concept met de windturbines de groeiende luchthaven ‘weer een stuk duurzamer’ kan maken. In hoeverre dat lukt valt nog te bezien, maar dat een opstijgend lijnvliegtuig een enorme kracht kan opwekken toonde het BBC programma Top Gear enkele jaren geleden al aan.

Bekijk een filmpje waarin auto’s omver worden geblazen door een Boeing 747:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Omroep Brabant | Foto: MAD Hippies Life, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie