Data Goce-satelliet geven geothermie een boost

GOCE-satelliet geothermie

20-04-2015 07:16 | Door: Willemien Groot

De missie van de Europese Goce-satelliet levert onverwacht waardevolle data voor de ontwikkeling van geothermie. De gegevens kunnen geschikte locaties in kaart brengen.

De Goce-satelliet verzamelde tussen 2009 en 2013 gedetailleerde gegevens over het zwaartekrachtveld van de aarde. Na het einde van de missie is de satelliet teruggekeerd in de dampkring en verbrand. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het International Renewable Energy Agency (IRENA) gaan de gegevens nu gebruiken voor de ontwikkeling van geothermie.

ESA Free Air Kaart Geothermie

De missie heeft een enorme hoeveelheid gegevens opgeleverd over structuren en diktes van het aardoppervlak. De combinatie van de twee is waardevol voor ontwikkelaars van geothermie. De hernieuwbare energiebron is vooral rendabel op plekken waar de aardkorst dun is. Voor het definitieve besluit over een project is meer informatie nodig, erkent de ESA. Maar de gedetailleerde kaarten bieden een goed uitgangspunt om de zoektocht naar locaties te beginnen. Eerste verkenningstochten zijn duur. Door een eerste selectie vooraf scheelt dat in de aanloopkosten.

Volgens IRENA herbergt de aarde een enorm potentieel aan hernieuwbare warmte. Toch wordt wereldwijd nauwelijks 1 procent gebruikt voor de opwek van elektriciteit. De oorzaak ligt deels in de hoge kosten.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ESA, IRENA | Foto's: ESA

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie