Hoe 18 olieproducenten 300 miljoen ton CO2 besparen

affakkelen

20-04-2015 11:09 | Door: Thijs ten Brinck

Een groot aantal olieproducerende bedrijven en landen is overeengekomen te stoppen met het affakkelen van gas. De afspraak bespaart meer CO2 dan Nederland jaarlijks uitstoot.

Op een bijeenkomst van de Wereldbank beloofden Rusland, Kazachstan, Angola en nog zes andere landen met grote olievoorraden, te stoppen met flaren. Ook Shell en acht andere oliebedrijven sloten zich aan bij de belofte.

“Reductie van het affakkelen van gas levert een significante bijdrage aan de maatregelen om klimaatverandering te voorkomen”, zegt Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. “Ik vraag alle olieproducenten zich aan te sluiten bij dit belangrijke initiatief.”

In totaal zal de afspraak in 2030 leiden tot een afname van 40 procent van de CO2-uitstoot door affakkelen. Dat is 300 miljoen ton CO2-uitstoot. Ter vergelijk, de CO2-uitstoot van Nederland als geheel is in de orde van 200 miljoen ton CO2-equivalenten per jaar.

De landen en bedrijven die het statement onderschrijven, hebben beloofd geen nieuwe projecten te starten waar flaring wordt toegepast. Ook zullen ze jaarlijks rapporteren over de voortgang.

Flaren

Flaring, of affakkelen, gebeurt op plaatsen waar naast olie ook aardgas, methaan, uit de grond komt. Er is vaak geen infrastructuur om het gas te transporteren.

Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Het aardgas affakkelen tot CO2 en waterdamp heeft daarom een lagere milieudruk dan het uitstoten van het methaan. Veel beter is natuurlijk om het methaan wel nuttig te gebruiken, daar zijn steeds meer opties voor.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Scientific American | Foto: DVIDSHUB, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie