Noodenergiesysteem op waterstof

Toshiba H2One

20-04-2015 15:43 | Door: Jerom van Gemert

Het demonstratieproject H2One van het Japanse Toshiba is begonnen. Het gaat om een onafhankelijk energiesysteem, op basis van zonne-energie en waterstof, dat makkelijk te vervoeren is.

De installatie is geconstrueerd in containers. Hierdoor is het makkelijk te verplaatsen naar rampgebieden waar elektriciteit en warm water nodig zijn. De installatie zet met zonne-energie, water om in waterstof. De geproduceerde waterstof wordt opgeslagen in tanks. Brandstofcellen zetten de hernieuwbare brandstof vervolgens naar behoefte om in warm water en elektriciteit.

Per uur kan de installatie 1 kubieke meter aan waterstof produceren. De opslagtanks hebben ruimte voor 33 kubieke meter waterstof. De brandstofcellen leveren maximaal 3,5 kilowatt aan elektriciteit.

Het systeem kan met de opgeslagen waterstof een week lang warm water en elektriciteit leveren aan 300 mensen. De installatie staat nu opgesteld in het Kawasaki Port gebied. Op deze plek levert het energie aan het elektriciteitsnet.

Toshiba

Het Japanse bedrijf Toshiba heeft veel vertrouwen in de waterstofeconomie. Het streeft ernaar om in 2020 voor €768 mln aan waterstofproducten en –diensten te verkopen. Met H2One wil het bedrijf de efficiëntie van een noodenergiesysteem op waterstof laten zien.    

In onderstaand filmpje is de installatie te zien.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Toshiba | Foto: Toshiba

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie