Bedrijfsleven rendeert bij milieubewuste investeringen

Bedrijfsleven rendeert bij milieubewuste investeringen

14-09-2011 17:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meerderheid van 's werelds grootste bedrijven leggen de focus op klimaatverandering in hun bedrijfsstrategie. Investeren in deze bedrijven blijkt winstgevend te zijn.

Dit blijkt uit de resultaten van het tiende jaarlijkse Carbon Disclosure Project (CDP), een onafhankelijke organisatie die zakelijke informatie over klimaatsverandering nagaat. Hier werden de antwoorden van 396 bedrijven van de 500 grootste bedrijven ter wereld geanalyseerd.

Ruim tweederde van deelnemende bedrijven (68 procent) liet weten dat klimaatverandering centraal stond in hun bedrijfsplan, vergeleken met 48 procent vorig jaar. Bijna de helft (45 procent) van deze bedrijven zegt broeikasgas-emissies te hebben verminderd om milieuvervuiling tegen te gaan. In 2010 was dit nog 19 procent.

Ook is er een verband gevonden tussen een betere prestatie op de aandelenmarkt en handelingen op het gebied van klimaatverandering. Investeerders in bedrijven die zich sterk focussen op klimaatveranderingen, zagen hun gemiddelde winst namelijk verdubbelen in de periode van 2005 tot 2011.

Stijgende olieprijzen en beperkte energievoorzieningen hebben de klimaatverandering, volgens het rapport, tot een veel besproken onderwerp in de vergaderzaal gemaakt. Daarnaast neemt de erkenning toe dat investeringen in het terugdringen van CO2-uitstoot rendement opleveren.

Nutsbedrijven leverden de beste prestaties wat betreft klimaatverandering. Olie-en gasbedrijven liepen daarentegen ver achter tegenover andere bedrijfssectoren. Dit komt omdat deze minder doelstellingen hebben, minder actie ondernemen en minder informatie publiceren.

"De verbeterde financiële prestaties van bedrijven met een hoog koolstofgehalte geven een goed voorbeeld dat het zinvol is om de uitstoot van koolstof te verminderen en te beherenvan koolstof te verminderen en te beheren,” aldus Paul Simpson, CEO van het Carbon Disclosure Project. “Dit is een win-win situatie omdat een kleine investering in de vermindering van CO2 uitstoot de winstgevendheid uiteindelijk kan vergroten".

Bron: The Guardian

Foto: L.J. Hettema

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie