EU kan 6 miljard besparen op duurzame energie

EU kan 6 miljard besparen op duurzame energie

12-01-2012 15:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De EU kan haar gestelde doel van 20 procent duurzame energie veel goedkoper halen dan wordt gezegd. Als EU-lidstaten succesvolle voorbeelden zouden volgen en beter zouden samenwerken, dan kan er jaarlijks zo’n €6 mrd bespaard worden.

Dit blijkt uit een proefschrift van Corinna Kleßmann dat zij gisteren aan de Universiteit van Utrecht verdedigde. Kleßmann, managing consultant bij duurzaam adviesbureau Ecofys, concludeert dat er aardig wat financieel voordeel valt te behalen.

EU-doelen

De EU heeft zichzelf ten doel gesteld dat in 2020 het aandeel duurzame energie 20 procent moet zijn. Als EU-lidstaten hun beleid zouden inrichten naar succesvolle Europese voorbeelden, dan zou het halen van de doelstelling naar schatting €4 mrd per jaar goedkoper worden. Jaarlijks zou er nog eens €2 tot €3 mrd bespaard kunnen worden als lidstaten zouden samenwerken.

Voorlopers

Uit de analyse van Kleßmann blijkt dat er een groot verschil zit tussen de verschillende EU-lidstaten als het aankomt op duurzame energie. Enkele landen zoals Duitsland, Denemarken en Zweden, hebben al veel ervaring op dit gebied terwijl andere landen nog ver achterlopen.

Het belangrijkste is dat investeringsrisico’s worden verkleind volgens Kleßmann. Duitsland is hier een mooi voorbeeld van: hier gold enige tijd geleden een zeer gunstige subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen.

Samenwerking

De Europese richtlijn staat toe dat landen hun doelstellingen op het gebied van duurzame energie samenvoegen. "Samenwerking van onderaf, tussen individuele lidstaten, belooft betere resultaten dan een ingrijpende harmonisatie van duurzame energiebeleid van bovenaf, opgelegd door de Europese Commissie," besluit Kleßmann.

Bron: Energieportal

Foto: Flickr.com. gingerbeardman

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie