Hoe Chili ook in het donker zonnestroom gebruikt

Chili

24-04-2015 06:58 | Door: Thijs ten Brinck

Het Chileense energiebedrijf Valhalla Energy zoekt investeerders voor een duurzaam energieproject dat twee bekende technologieën slim combineert.

Valhalla wil in Chili een 600 megawatt grote zonnecentrale koppelen aan een half zo grote waterkrachtcentrale. Dat meldt de website SeeNews op basis van een artikel in de Chileense krant El Mercurio.

Het bedrijf verwacht in juli toestemming te krijgen voor de bouw, die dan in 2016 kan beginnen, zegt Juan Andres Camus, CEO van Valhalla in een gesprek met de krant. Het gecombineerde project vergt naar verwachting een investering van $ 450 mln en kan in 2019 operationeel zijn.

24/7 duurzame stroom

De 300 megawatt sterke pumped storage-waterkrachtcentrale levert elektriciteit als de zonnepanelen geen of onvoldoende stroom leveren. Leveren de zonnepanelen meer elektriciteit dan de vraag, of dan het lokale elektriciteitsnet aan kan, dan draaien de waterkrachtturbines in tegenovergestelde richting. Vanuit een lager gelegen reservoir wordt het stuwmeer van de waterkrachtcentrale dan juist volgepompt.

Valhalla denkt dat het grootschalige energieproject, met stroom op afroep, een aantrekkelijke optie is voor afnemers. Het concern verwacht daarom een goede prijs te kunnen vragen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PV Tech, SeeNews | Foto: Javier Rubilar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie