Abramovich in zee met Dubai voor vliegveld op waterstof

dubai

27-04-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Brandstofcelbouwer AFC Energy uit Londen heeft een intentieovereenkomst gesloten met Dubai voor de levering van 300 megawatt aan waterstofbrandstofcellen.

Dubai bestudeert mogelijkheden om zijn grote vliegveld en een van de kunstmatige eilanden aan de kust van elektriciteit te voorzien met de brandstofcellen. Ook de wereldexpositie van 2020 in Dubai zou gebruik kunnen maken van de in totaal 300 megawatt aan opwekcapaciteit.

“We moeten de projecten nog preciezer definiëren maar er zijn al enkele private en publieke partijen geïnteresseerd om de werkzaamheden te financieren”, zegt Adam Bond, CEO van AFC Energy in de Financial Times. “In de komende maanden zullen we de plannen samen definitief opstellen.”

De opdracht zou de grootste ooit zijn voor waterstofbrandstofcellen. Naar schatting is de deal ongeveer $ 1 mrd waard. Dit bedrag is terug te verdienen met de verkoop van elektriciteit, maar ook met het restproduct van de brandstofcellen. De brandstofcellen produceren naast stroom alleen water. Dat heeft volgens Bond ‘een enorme aantrekkingskracht’ in Dubai.

Abramovich

In februari dit jaar kondigde Adam Bond nog aan met zijn bedrijf de komende vijf jaar 100 megawatt aan brandstofcellen te willen installeren. Dat lijkt met deze deal in een klap ruimschoots te lukken.

AFC Energy is voor 15 procent in eigendom van de Russische oliemiljardair Roman Abramovich. De Chelsea-eigenaar investeert via zijn investeringsmaatschappij Ervington Investments in cleantechbedrijven. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Financial Times | Foto: Francesco Crippa, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie