Ampyx stuurt zwevende windturbines naar Australië

Ampyx power

28-04-2015 09:52 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Ampyx Power bouwt vliegtuigen die energie opwekken. De jonge onderneming zoekt nieuw personeel in Australië.

Op het Australische vacatureplatform Seek heeft Ampyx Power een advertentie geplaatst voor een projectontwikkelaar. Dat ontdekte de site RenewEconomy.

Ampyx Power zoekt een manager met ruime ervaring in de lokale windenergiemarkt. Deze moet een aantal ‘Powerplane projecten’ in Australië en Nieuw-Zeeland opzetten en begeleiden.

Technologie-ontwikkeling

"We zijn bezig met technologieontwikkeling maar we moeten ook onze eigen markt creëren. In eerste instantie kijken we naar gebieden met een lage bevolkingsdichtheid, maar met een goede infrastructuur, zoals Canada en Australië”, zegt Wolbert Allaart, directeur van Ampyx Power in een reactie. “In Australië willen we duizenden vlieguren maken en ons systeem bewijzen. In eerste instantie denken we aan een park met vijf tot acht Powerplanes, in de toekomst zijn windparken van 100 megawatt denkbaar.”

Eind maart 2015 kondigde Ampyx Power een nieuwe investeringsronde aan voor commercialisatie van de technologie. Allaart: “Inmiddels hebben we een half miljoen euro opgehaald. De mogelijkheid om certificaten van aandelen aan te schaffen is met een maand verlengd.”

De onderneming verwacht in een grotere investeringsronde in totaal € 20 tot 25 mln op te halen en in 2017 het eerste commerciële product op de markt te brengen. 

Zwevende windturbines

De technologie van Ampyx Power bestaat uit zweefvliegtuigen die met de wind meevliegen. Daarmee brengen ze via een kabel een generator op de grond in beweging. De vliegende windmolens kunnen naar verwachting met veel minder materiaal en een geringe inbreuk op het uitzicht net zoveel energie opwekken als conventionele windturbines.

Bekijk een filmpje van een Ampyx Powerplane prototype in actie.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ampyx, RenewEconomy | Foto: Ampyx Power

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie